همواره بشر از رخوت و سستی بدور بوده و نیاز انسان به حرکت و فعالیت در طول حیات با کسب تجارت و کشف روشهای جدیدی همراه بوده ، ورزش و فعالیتهای بدنی وسیلهای برای سلامت جسم و روح بوده است و آن را باید جزو جدا نشدنی زندگی دانست. مفاهیمی مانند تندرستی، بهداشت، رشد فردی و اجتماعی و سلامت روحی، ارتباط نزدیکی با ورزش دارند .
روشهاي پيشگيري و درمان در علم پزشکي از دير باز تاکنون رو به توسعه و رشد بوده و محدود به درمانهاي دارويي نميباشند. توجه به ورزش و فعاليت بدني به عنوان راهکار اصلي پيشگيري و نيز درمان بسياري از بيماريها محسوب شده و عامل ايجاد سلامت عمومي و کاهش سطح ناتواني در جمعيت بيمار ميگردد. بسياري از اين بيماريها ، همچون ديابت نوع دوم و بيماريهاي قلب و عروق ، قابل پيشگيري هستند و در جامعه صنعتي امروز ، توجه به ورزش را به عنوان موثرترين عامل پيشگيري در نظر ميگيرند.
فعالیت جسمی از 40 نوع بیماری شایع مزمن مانند دیابت ، سرطان روده بزرگ (کولون)، سرطان سینه، فشار خون، بیماری های قلبی عروقی، چاقی ، پوکی استخوان، افسردگی ، اضطراب و … جلوگیری می کند.
بزرگسالان نیاز به 150 دقیقه فعالیت جسمی در طول هفته و به عبارتی نیم ساعت ورزش به مدت پنج روز هفته داشته و کودکان نیز برای سالم ماندن نیاز به 60 دقیقه فعالیت جسمی در طول روز دارند ، به عقیده کارشناسان فعالیت جسمی یک داروی فوق العاده است و مطالعات اخیر نیز نشان می دهند که راه رفتن برای آغاز فعالیت های جسمی بسیار موثر است و با انجام تنها 10 دقیقه فعالیت جسمی در طول روز می توان شاهد تاثیرات مثبت و شگفت انگیز آن در سلامت فردی بود .
فعاليتهاي بدني گوناگون، علاوه بر اينكه از بروز بسياري از بيماريها جلوگيري كرده و نقش پيشگيري را بعهده دارند، قادرند در درمان بسياري از بيماريهاي متداول موثر واقع شده و يك نقش درماني را بعهده گيرند. راه رفتن باعث تحریک فعالیت مغزی و تولید اندورفین که مسکن طبیعی بدن است شده بنابراین موجب کاهش افسردگی، تنش، اضطراب و خستگی می شود. همچنین 30 دقیقه فعالیت جسمی، فرد را از خطر ابتلا به آب سیاه چشم دور می کند و پس از پنج سال حتا خطر مبتلا شدن به بیماری الزایمر نیز از بین می رود، بنابراین افراد کمتر بیمار شده و حتا دچار انفلوآنزا و سرماخوردگی نمی شوند، قلب بهتر کار کرده و گردش خون مناسب می شود و عضلات دست ، کمر و شکم قوی تر می شوند.
با انجام ورزشهاي معمولي همراه با رژيم غذائي و استراحت مناسب طي يكسال ميتوان فشار خون ماكزيمم را از 17 به حدود 14 رسانيد. به وضوح روشن است كه ورزشكاران معمولن دچار عوارض فشار خون نميشوند. ورزش حتا در سنين 60 ـ 80 سالگي ميتواند در متعادل نگهداشتن فشار خون سهيم باشد. زيرا در اثر ورزش، عروقي كه در سطح بدن جريان دارند، انبساط يافته و در نتيجه جريان خون افزايش مييابد و فشار خون سقوط ميكند. اصولن افزايش فشار خون در كساني كه فعاليت بدني كمتر دارند، بيشتر مشاهده ميشود.
پژوهشگران علوم پزشکی در کشور کانادا می گویند نتایج تحقیقات آنان نشان داده است که حدود ۴۹ هزار مورد جدید تشخیص سرطان سینه و ۴۳ هزار مورد سرطان روده در هر سال در آمریکا شمالی با افزایش میزان بی تحرکی و فقدان فعالیت بدنی در بین مردم مرتبط است .
محققان انگلیسی در جریان تحقیقات خود از بیش از چهار هزار شهروند انگلیسی به این نتیجه رسیدند که تمرین های ورزشی منظم در دوره میانسالی سلاح موثر و فعالی برای محافظت افراد در برابر ابتلا به بیماریهای قلبی می باشد.
حتا تحرک متعادل نظیر تمیز کردن خانه و کشاورزی در حیات خانه یا پیاده روی به طور محسوسی در کاهش میانگین ابتلا به بیماری های قلبی سهیم است.این محققان تاکید کردند که ورزش کردن منظم از افزایش خطر ابتلای سالمندان به بیماریهای قلبی نیز پیشگیری می کند. پژوهشگران می گویند مطالعات حاکی از این است که پیاده روی تند و دوچرخه سواری حتا درخانه و محیط کار می تواند برای میانسالان مفید باشد.
با شروع سال جدید میلادی 2014 فرصت مناسبی است با طرح و برنامه ریزی سلامتی و مالی بتوانیم مکمل خوبی برای خود و عزیزانمان بوجود آورده و در این راستا با توجه به شرایط سنی ، توان مالی و سلامتی از راهکارهای مناسبی درخصوص بیمه و سرمایه گذاریهای تضمینی و کاهش مالیات بهره ببریم.
اقتباس : سایت پزشکان بدون مرز، با همکاری آقای عباس درخشان
مطالب این مقالات صرفا در جهت اطلاع رسانی می باشد و به هیچ عنوان جایگزین مشاوره با متخصصین مربوطه نمی شود.