متعجب شدم وقتی رامتین دچار درد و آرتروز در ناحیه انگشتانش شده در حالیکه او هنوز سنی ندارد چیزی حدود 10 سال ، تنها به خاطر استفاده بیش از حد کیبورد ، تلفن ، آی پد ، کامپیوتر و وسایل بازی امروزه استفاده از کامپیوتر بسیار رایج شده و افراد زمان زیادی را صرف تایپ کردن و استفاده از موس می کنند اما این استفاده های طولانی باعث می شود که ماهیچه های ساعد دچار گرفتگی یا درد شوند اگر چه برای تکان دادن موس نیروی کمی مورد نیاز است اما این ماهیچه ها نیاز به تحمل زیادی برای انجام حرکت های کوچک در طی دوره های زمانی طولانی دارند .
معمولا به دلیل استفاده بیش از حد از مچ دست به ویژه در موارد کارهای ظریف و تکراری ، درد و گرفتگی ایجاد می شود و اصولا به دنبال انجام مکرر کارهایی که با دست و مچ انجام می شود علایم بروز می کند. شیوع این بیماری در خانمهای خانه دار، بین سنین 40 – 30 سال، کاربران کامپیوتر، نجاران، تصویرگران، کارگران، قصابها و مکانیکهای خودرو و رانندگان ماشینهای سنگین بیشتر است؛ این اختلال همچنین متعاقب بعضی از بیماری ها به واسطه التهاب و تورمی که ایجاد می شود، نیز مشاهده می شود از جمله این بیماری ها می توان به دیابت، کم کاری غده تیروئید، روماتیسم های مفصلی، حاملگی، نارسایی کلیه، شکستگی ها و صدمات اشاره کرد:
– هنگام استفاده از موس کامپیوتر، عضلات کوچک دست نیز پشت سر هم کار می کنند که باعث درد و ناراحتی و ایجاد مشکلی به نام « اختلالات عضلانی اسکلتی ناشی از کار » می شود. بعد از کار طولانی با کامپیوتر، احساس درد در ناحیه مچ دست، ساعد، بازو و انگشتان دارید. اگر فشار پی در پی روی دست ها و مچ ادامه داشته باشد، احتمال دارد ” کیست کانگلیون ” در امتداد تاندون ها و اطراف مفاصل تشکیل شود.
– از موس کامپیوتری استفاده کنید که به راحتی در کف دست شما قرار بگیرد، یعنی نه بزرگ و نه کوچک باشد. استفاده از موس کوچک تر و یا بزرگ تر از اندازه کف دست باعث می شود عضلات دست خیلی سریع تر خسته شوند.
– هنگام کار کردن با کامپیوتر به طور صحیح پشت میز بنشینید و کار کنید. روی یک صندلی بنشینید که ارتفاع آن قابل تنظیم با سطح میز باشند (بالا و یا پایین برود) و موس کامپیوتر را روی یک سطح ثابت قرار دهید.
– ارتفاع صندلی خود را طوری تنظیم کنید که زاویه خمیدگی آرنج روی سطح میز تقریبا 90 درجه باشد و مچ دست به طور صاف و مستقیم قرار داشته باشد.
– موس را نزدیک صفحه کلید کامپیوتر قرار دهید تا به راحتی قابل دسترس باشد، یعنی مچ دست به سمت پایین و یا بالا خم نشود.
– به ازای هر یک ساعت کار با کامپیوتر، 5 دقیقه استراحت کنید تا عضلات ساعد دست شما نیز استراحت کنند. یعنی بین کار کردن با کامپیوتر، مدتی هم کار دیگری انجام دهید، مثلا مطالعه کنید و یا مطلبی روی کاغذ بنویسید تا پشت سر هم با موس کار نکرده باشید.
به نظر می رسد که تقریباً همه جوانب زندگی ما وابسته به کامپیوتر است. استفاده از کامپیوتر بیش از چند ساعت در روز می تواند باعث ابتلا به این مشکلات شود. همچنین کی بوردهایی که برای بالا بردن سرعت تایپ استفاده می شوند و استفاده مداوم از موس می تواند باعث صدمه زندن به تاندون ها، عصب ها و بافت های دست شود. در مراحل اولیه، خستگی، بی حسی و ناراحتی عمومی در محل آسیب دیده احساس می شود.
خارش، سردی و بی حسی نیز در دست ها ایجاد می شود. ممکن است احساس ناتوانی و هماهنگی در دست ها کنید. یا شاید از فرط درد شب ها از خواب بیدار شوید و قسمت آسیب دیده نیاز به ماساژ دادن پیدا کند. این علائم معمولاً بعد از فعالیت طولانی رخ می دهد و پس از اتمام کار خود به خود برطرف می شود ،اگر این عارضه مورد درمان قرار نگیرد، خیلی زود وخیم تر خواهد شد. بهتر است اگر یکی از این علائم را در خود مشاهده کردید، این مورد را با پزشک خود در میان بگذارید. راه های بسیاری برای پیشگیری از این آسیب ها وجود دارد. یکی از آن ها این است که مانیتور را دورتر و پایین از محل نشستن خود قرار دهید. صندلی و کیبوردتان باید طوری تنظیم شوند که ران ها و ساعدتان روی هم قرار گیرند.
اگر ارتفاع میز مانع این است ، بهتر است که کیبورد را روی پایتان قرار دهید. صاف بنشینید و از قوز کردن پرهیز کنید. نباید طوری بنشینید که نیاز باشد برای دسترسی به کیبورد یا خواندن آنچه روی مانیتور است به جلو خم شوید. هر از چند گاهی کمی جا به جا شوید یا بلند شده و کمی قدم بزنید .
از مواردی که بیمه های تکمیلی پوشش می دهند ، در خصوص فیزیوتراپی – کایروپراکتور و دیگر مورد قابل نیاز در این خصوص می باشند که در حد توانتان می توانید بیمه ای در این رابطه داشته باشید.