یکی از عزیزانشان را از دست داده بودند. مرد، در گوشه ای ماتم زده نشسته بود، زن اما با صدایی بلند گریه می کرد. به تفاوت برخورد آنها در مواجهه با درد سوگواری فکر می کردم. طبعا هر دو به یک اندازه دردمند بودند اما شکل برخورد هر یک به گونه ای بود. فکر کردم چقدر زنان و مردان در مقابله با فشارهای روحی، دلهره، دل نگرانی و اندوه متفاوت هستند. این فقط تماشای یک فیلم نبود که مرا وادار به تحقیق در این زمینه کرد، بلکه احساس کردم این نمایشی است از داستان زندگی تک تک ما که هر روز به شکلی متفاوت خود را نشان می دهد.
استرس یا فشار روانی فراگیرترین عارضه در مردم جهان و ریشه ی اكثر بیماری های جسمی و روانی است. از نظر علمی، استرس عبارت است از عدم تناسب بین تقاضاها در زندگی ما و منابعی كه برای برآوردن آنها داریم. در حقیقت استرس یك واقعه نیست. بلكه واكنش فرد نسبت به یك واقعه است.
بیماری های قلبی، زخم های گوارشی، احساس فرسودگی و خستگی مداوم، از دست دادن حافظه، گرفتگی عضلات گردن، افسردگی و سردرد، تعدادی از نشانه های عمومی استرس می باشند. استرس مزمن در بسیاری از افراد سبب چاقی می شود كه همین امر به نوبه خود از طول عمر می كاهد. حتی بیماری های خطرناكی مانند سرطان ها با استرس در ارتباط هستند.
تحقیقات نشان داده است كه بدن زنان و مردان به گونه ی متفاوتی به تنش های روانی پاسخ می دهد. مغز مردان و زنان به گونه های متفاوتی با استرس برخورد می کند و این امر باعث ایجاد تفاوت در نحوه واکنش بدن آنان در مقابل بیماری های مزمن مانند افسردگی، بیماری های قلبی و اختلالات سیستم ایمنی خودکار بدن می گردد. پژوهش ها نشان می دهد که زنان دارای ظرفیت هورمونی خاصی برای تنظیم واکنش به استرس در مغز می باشند که این نحوه واکنش در مردان متفاوت است، در واقع پاسخ به استرس در زنان و مردان اختلافات فاحشی دارد، مثلا فشارخون زنان در این شرایط كمتر از مردان افزایش می یابد. بنابراین احتمال سکته در مردان در چنین شرایطی بیشتر است.
براستی چه چیزهایی سبب استرس در شما می شوند؟ اولین چیزهایی كه معمولاً به نظرما می رسند وقایعی هستند كه ما را عصبانی یا دگرگون می سازند. اما راجع به مسائلی كه شما را متأثر می كنند، می ترسانند، هیجان زده یا خوشحال می كنند، چه می گویید؟ شما حتی ممكن است با افكار، احساسات و انتظاراتتان موجب پیدایش استرس در خود شوید. هر رویداد یا فكری كه سبب ایجاد احساسات قوی، منفی یا مثبت گردد، می تواند باعث پیدایش استرس شود كه حتی گاهی ناشی از جمع شدن وقایع كوچك است.
سوالی که ما در پس این مبحث داریم اینکه در چنین شرایطی چگونه میتوان زندگی را به روال عادی آن حفظ نمود. از واقعیت های زندگی گریزی نیست چرا که مشکلات مالی می تواند در عدم بهبودی ما نقش مهمی را ایفاء کند. از آنجا که هر یک از ما در معرض فشار های روحی و استرس و به دنبال آن عدم توانایی کار می باشیم منطقی این است که بدنبال راهی برای کسب در آمد در زمان های عدم توانایی انجام کار باشیم. به یاد داشته باشیم بدن ما در سنین گوناگون واکنش های پیش بینی نشده ای را نشان می دهد. هرگز نمی دانیم در لحظه بعد واکنش ما در برابر حوادث چگونه خواهد بود. اما می دانیم که در هر شرایطی تعهدات ما پا بر جا هستند.
بیمه هایی نظیر بیمه بیماری های سخت و یا بیمه های ناتوانی جسمی، برای چنین زمانی آرایش شده اند. زمانی که فرا رسیدنش را نمی توان حدس زد. فکر آن را کرده اید؟