با شروع فصل زمستان مردم تمايل دارند بيشتر وقت خود را در محيطهای بسته صرف کنند و همين موضوع باعث انتقال سريع ميكروبها ميشود. علت ديگر شيوع بيماریها در فصول سرد اين است كه ويروسها در هواي خشك سريعتر منتشر ميشوند.
در فصول سرد، هوا (به دليل روشن بودن وسايل گرمايشی) خشكتر است. از طرفي با هر تغییر فصل، مدتي طول ميكشد تا بدنمان به آب و هوای جديد عادت كند.
به همین دلیل در طول این مدت ايمني بدن كاهش پیدا میکند. بهعلاوه با كاهش نور خورشيد و دمای هوا، عوامل بيماریزا فرصت بیشتری برای فعاليت پیدا میکنند.
در اين ميان كودكان و سالمندان كه سيستم ايمني ضعيفتری دارند، نسبت به ابتلا به بيماریها مستعدتر هستند. از بيماریهای شايع فصل سرما میتوان به سرماخوردگی، آنفلوآنزا، ذاتالريه، همچنين بيماریهایی مانند سينوزيت، عفونت گوش، برونشيت، لارنژيت و فارنژيت اشاره كرد كه به دنبال سرماخوردگیهای شديد ايجاد میشوند.
خشكی و خارش پوست در اثر سرما و آلرژیهای فصلی را نيز میتوان به بيماریهای اين فصل اضافه كرد.
آنفلوانزا یک عفونت ویروسی است که بینی، گلو و ریه را درگیر میکند. علایم این بیماری شامل تب، درد بدن، سردرد، خستگی، بیاشتهایی، سرفه خشک، احساس خشکی یا زخم در گلو میباشد که به صورت ناگهانی ایجاد میشوند. آنفلوانزا با سرماخوردگی متفاوت است و با علایم شدیدتری بروز پیدا میکند.
مراقبت خوب در منزل میتواند از ایجاد این عوارض جلوگیری کند. ” عفونت ریه ها ” عارضه خطرناکتری است که ممکن است در برخی افراد ایجاد شود.
کودکان زیر ٢ سال ، افراد بالای ٦٥ سال و افرادی که بیماری جدی دارند بیشتر دچار این عوارض شده و در موارد حاد ممکن است در بیمارستان بستری شوند.
ويروس آنفلوانزا میتواند از طريق قطرات حاصل از عطسه و سرفه و نيز با هر وسیلهای كه بيمار با آن تماس داشته باشد به ساير افراد منتقل شود. آنفلوانزا میتواند از يك روز قبل از ظاهرشدن علایم بيماری در فرد مبتلا تا ٥ روز پس از آن، به ديگران سرايت كند.
اين بيماری معمولا ٢ روز تا يك هفته به طول میانجامد و با علایمي مانند تب، لرز، احساس خستگي و درد در كل بدن و سردردهای شديد همراه است.
درمان خاصي برای آنفلوانزا وجود ندارد و معمولاً با استراحت، نوشيدن مايعات فراوان و مصرف مسكنهای رايج بهبود میيابد.
گفتنی است كه استفاده از واكسنهای آنفلوانزا ممكن است لزوماً ايمنی كامل ايجاد نكند، چرا كه ويروس اين بيماری، اغلب جهش پيدا میكند. البته در صورت داشتن سرفههای بلغمی و تب شديد، بهتر است به پزشك مراجعه شود.
چنانچه آنفلوانزا برای مدت طولانی درمان نشود، میتواند باعث عفونتهای باكتريايی ديگر در سيستم تنفسی از جمله ذاتالريه، برونشيت مزمن و ساير عفونتهای ريوی شود. ضمن اين كه تشخيص اوليه و دقيق آنفلوآنزا مانع از استفاده غيرضروری از آنتیبيوتيكها و داروهای ديگر میشود.
تدابير و توصيه های كاربردی بسياری وجود دارد كه به كار بستن آنها نهتنها برای درمان اين بيماریها، بلكه به منظور پيشگيری از ابتلا به آنها نيز بسيار كارآمد است.
درمانگران طب سنتی استفاده از انواع بخورها برای تقويت لايه دفاعی مخاط تنفسی و افزايش مقاومت و كارايی آن را به افراد توصيه ميكنند. استفاده از بخورهای گياهی و حتی بخور ساده به منظور پيشگيري، اگر چه ممكن است براي بسياری از افراد راهكاری ساده و پيش پا افتاده به نظر برسد، ولی بسیار مفید و سودمند است.
بیمههای تکمیلی، ابتداییترین پوششهای مورد نیاز در خصوص دارو، درمان، دندان، چشم و آنچه بیمه بهداشت استانی پوشش نمیدهد نظیر آمبولانس، ماساژتراپی، کایروپراکتور، فیزیوتراپی، وسایل پزشکی و بیمارستانی و مشاور روانشناس را در اختیار شخص بیمه شده قرار میدهد.
این بیمه به شکلهای مختلف فردی و گروهی و با تنوع پوشش بیمه قابل اختیار میباشد.