” خشونت “ پدیدهای تاریخی و جهانی است که در همه جوامع و تمام ادوار وجود داشته است. توجه به این پدیده از دهه 70 میلادی آغاز شد.
25 نوامبر، روز بین المللی نفی خشونت علیه زنان، اولین بار درسال ۱۹٨۱ در گردهمایی زنان امریکای لاتین و حوزه کارائیب به گرامیداشت سه زن آزادیخواه ( خواهران ” میرابال” ) که در دومینیکن ، سال ۱۹۶۰ در دوران دیکتاتوری رافائل تراجیلو به شکل فجیعی به قتل رسیدند، نامگذاری شد. با تلاش فراوان سازمان های زنان، مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۹ بطور رسمی این روز را ” «روز جهانی حذف خشونت علیه زنان» ” نامید.
در گزارش اخیر سازمان جهانی بهداشت تصریح شده است که ارتکاب خشونت علیه زنان، به میزان قابل توجهی آسیب پذیری آنها را در زمینه سلامت افزایش میدهد و آثار زیانبار کوتاه مدت و بلند مدت بر سلامت زنان و کودکان دارد.
به گفتهی سازمان عفو بینالملل ، خشونت در خانواده بیش از ابتلا به سرطان و تصادفات جادهای عامل مرگ یا معلولیت جسمانی زنان اروپایی در سنین ۱۶ تا ۴۴ سالگی است. تاثيرات زيان آور جسمي و روحي ناشي از اعمال خشونت خانگي عليه زنان از جمله فوت، جراحت، افسردگي، مشکلات ناشي از مصرف الکل، بيماريهاي عفوني جنسي ، بارداري ناخواسته، سقط جنين و کاهش وزن نوزاد در هنگام تولد را شامل ميشود و همچنين خشونت جنسي عليه زنان باعث ميشود قربانيان به اختلال هايي از قبيل مصرف الکل، افسردگي و اضطراب دچار شوند.
عامل اصلی خشونت را می توان در تبعيضی يافت كه مانع از برابری زن با مرد در همه سطوح زندگی می باشد . بيشترين ميزان شيوع خشونت خانگي به ترتيب در کشورهاي جنوب شرق آسيا (37 و هفت دهم درصد)، کشورهاي شرق درياي مديترانه (37 درصد) و کشورهاي آفريقايي (36 و شش دهم درصد) قابل مشاهده است.
«مارگارت چان» مدير کل سازمان جهاني بهداشت اعلام کرد: اين يافتهها حاکي از پيامي صريح مبني بر اين است که خشونت عليه زنان يک مشکل جهاني و شايع شمرده ميشود در اين گزارش از کشورها خواسته شده است به منظور توقف خشونت عليه زنان، تلاش خود را افزايش دهند، مجموعه اي از تدابير را اجرا کنند و خدمات فوق العاده اي را در اين زمينه براي زنان آسيب ديده فراهم کنند.
در افغانستان اصولا آماری از خشونت علیه زنان وجود ندارد و خشونت یک امر نهادینه شده است. در ایران نیز آمار دقیقی از خشونت علیه زنان منتشر نمی شود و در تاجیکستان خشونت علیه زنان امری سنتی است. به گزارش سازمان ملل از هر سه زن در جهان، حداقل یکی در طول زندگیاش کتک خورده، به زور وادار به رابطه جنسی شده یا به شکلی دیگر هدف آزار همسر یا شریک زندگیاش قرار گرفته است. از همه غم انگیزتر موقعیت زنان در شرایط جنگی است تا آنجا که سازمان ملل، خشونت جنسی علیه زنان در دوران جنگ را مصداق جنایت علیه بشریت اعلام کرده است.
ضمن اینکه به تفکرات شخصی خود پایبندیم باید موقعیت مالی خود را برای فردایی که در آن بیماری و یا ناتوانی جسمی است بررسی کنیم. با طرح و برنامه ریزی و بیمه هایی نظیر بیمه ناتوانی جسمی و یا بیمه بیماری های سخت از مهمترین پشتوانه هایی است که می تواند نیاز ما را از جهت داشتن پرستار و پرداخت هزینه های معمول تا رسیدن به سلامتی، برطرف نماید. شاید بد نباشد اضافه کنیم که ضمن تلاش برای کسب آزادی، باید بیاموزیم که در این راه، از توجه به اطمینان مالی از مسیر زندگی غافل نمانیم.
منابع : سازمان بهداشت جهانی
مطالب این مقالات صرفن در جهت اطلاع رسانی مرتبط با خدمات ما می باشد و به هیچ عنوان جایگزین مشاوره با متخصصین مربوطه نمی شود.