این مطلب براساس پنج شاخص کلیدی رشد اقتصادی، بازارهای سهام، بدهی و نرخهای بهره، املاک و مستغلات و وضعیت ژئوپلتیک سعی کرده چشمانداز سال ۲۰۲۰ را رصد کند
اگر همیشه در اوایل سال، درگیر تب و تاب تحلیلهای اقتصادی هستید و دوست دارید بدانید در سال جدید اوضاع و احوال اقتصاد چطور پیش خواهد رفت، جای درستی آمدهاید. البته سایه کرونای جدید را نبایستی نادیده گرفت.
پنج شاخص اقتصادی که نشان میدهد سال ۲۰۲۰ در کانادا چگونه خواهد بود
اما اقتصاد از آن دسته مسائل تکبعدی نیست که به آسانی بتوان آن را پیشبینی کرد و هزار و یک عامل در آن موثر هستند.
ما در این مطلب براساس پنج شاخص کلیدی شامل رشد اقتصادی، بازارهای سهام، بدهی و نرخهای بهره، املاک و مستغلات و وضعیت ژئوپلتیک سعی کردهایم چشماندازی برای رصد آنچه در سال ۲۰۲۰ میتوان انتظار داشت، در اختیار شما قرار دهیم.
پیشبینیهای اقتصادی در ابتدای سال، همیشه با ریسک همراه است.
مثلا یکی از مواردی که قابل پیش بینی نبود، ولی بیشک تاثیرش را گذاشته و خواهد گذاشت موضوع کرونا در شرایط اقتصادی امسال است، کمااینکه تا بهحال هم موجب شده تاثیر قابل توجهی بر بازار سهام داشته باشد.
با وجود این، زیر نظر داشتن برخی شاخصهای خاص، که ظرفیت پیشبینی یا دستکم توضیح رفتار اقتصاد را داشته باشند، میتواند مفید باشد.
پنج مورد زیر، از جمله شاخصهایی است که اقتصاددانها، بیشترین ارجاع را به آنها دارند.
۱- رشد اقتصادی در ۲۰۱۹، یک پارادوکس
بزرگترین پارادوکس ۲۰۱۹ همین بود: در حالیکه بازارهای سهام در بیشتر اوقات سال، سوددهی چشمگیری داشتند، نرخ رشد اقتصادی تقریبا در تمام دنیا، با کاهش مواجه بود.
در واقع، این روند تقریبا در طی ۱۰ سال گذشته پایدار بوده است، اما صندوق بینالمللی پول اکنون بهبود اندکی را در سطح جهانی برای ۲۰۲۰ پیشبینی میکند.
با وجود این، گرچه کاهش رشد را نباید با رکود اشتباه گرفت، اما بسیاری از کارشناسان، چشمانداز رشد اقتصادی در کشورهای توسعهیافته را که به نظر میرسد به کندی سال ۲۰۱۹ باشد، به دقت زیر نظر دارند.
[نمودار شماره یک]
۲- بازارهای سهام در سال گذشته عالی بود امسال چه خواهد شد؟
همانطور که در بالا اشاره شد، به طور کلی، عملکرد بازار سهام در سال ۲۰۱۹ عالی بود. بهطوری که، شاخص جهانی MSCI از اول ژانویه تا ۳۱ دسامبر، نزدیک به ۲۴ درصد رشد داشت،
شاخص S&P/TSX کانادا بیش از ۱۹ درصد افزایش پیدا کرد و شاخص S&P 500 در ایالات متحده، تقریبا به ۲۹ درصد رسید.
این آمار در سطح جهانی، بهترین میزان سوددهی در طی ۱۰ سال گذشته بوده است.
با این حال به نظر میرسد دستکم در اوایل ماه ژانویه سال جاری، با وجود بدتر شدن وضعیت روابط بین ایالات متحده و ایران، این روند حفظ شده باشد.
اما برای ادامه سال ۲۰۲۰، کارشناسان انتظار چندانی ندارند که شرایط سال ۲۰۱۹ دوباره تکرار شود، به ویژه با توجه به آنکه قیمتهای سهام پیشاپیش به چنین سطح بالایی افزایش یافته است.
با وجود این، بسیاری همچنان خوشبین هستند، هر چند که Trading Economics برای بیشتر بازارها، کاهش قیمت را پیشبینی کرده است.
[نمودار شماره دو]
۳- بدهی و نرخهای بهره حالا به رکوردهای تازهای رسیده است
در سطح جهانی، میزان بدهی دولتها، شرکتها و خانوادهها، به رکوردهای تازهای رسیده است.
این وضعیت، عمدتا در نتیجه سیاستهای پولی بانکهای مرکزی، به وجود میآید.
بانکها با حفظ نرخهای بهره در سطح بسیار پایین (بیشتر آنها از قصد خود برای حفظ وضعیت فعلی خبر دادهاند)، دسترسی به اعتبار را تسهیل میکنند.
بانک جهانی، که خود یکی از بزرگترین وامدهندگان است، درباره این وضعیت ابراز نگرانی میکند. به ویژه برای اقتصادهای نوظهوری که در برابر بحران احتمالی آینده بازارهای مالی یا اثرات یک جنگ تجاری، آسیبپذیرتر خواهند بود. با وجود این، در کانادا، دولت فدرال که قصد دارد تا اطلاع ثانوی به سیاست رشد کسری بودجه خود ادامه دهد، نسبت بدهی به رشد ناخالص ملی را هنوز در محدودهای قابل قبول تلقی میکند.
۴- املاک و مستغلات ؛ آیا افزایش دوباره در پیش است؟
BDP در چشمانداز اقتصادی ۲۰۲۰ خود، افزایش مجدد قیمتها را برای بازار املاک و مستغلات پیشبینی میکند و این امر، در کنار سرمایهگذاریهای مسکونی و مصرف خانوارها، قاعدتا به سود شرکتهای کانادایی خواهد بود.
در حقیقت، با وجود بیثباتی جهانی و ضعف مستمر سرمایهگذاریهای بیزینسی، کارشناسان پیشبینی میکنند که میزان مصرف خانوارها همچنان موتور محرک اقتصاد را روشن نگاه خواهد داشت.
علاوه بر این، بازار املاک که در سال ۲۰۱۹ رشدهای پایینتری را نسبت به سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ تجربه کرد، در وضعیت بهتری قرار خواهد گرفت.
کارشناسان شاخص قیمت مسکن Teranet و National Bank، تا اندازهای با این دیدگاه موافق هستند، چرا که در ماه دسامبر گزارش کردهاند که بازار مسکن با آغاز سال ۲۰۲۰، روند مثبتی را تجربه خواهد کرد.
۵- وضعیت ژئوپلیتیک؛ عاملی مهم
وضعیت ژئوپلیتیکی یکی از فاکتورهای اصلی عدم ثبات در ۲۰۲۰ است. نتیجه انتخابات ایالات متحده، دادگاه استیضاح پرزیدنت ترامپ، جنگهای تجاری ایالات متحده، بهویژه با چین، برگزیت، تنشهای سیاسی و حتی درگیریهای احتمالی نظامی (مخصوصا با ایران)، همگی مسائل مبهمی هستند که میتوانند بر اقتصاد و بازارها تاثیر بگذارند.
علاوه بر همه اینها، اثرات اقتصادی تغییرات اقلیمی و کمبود آب، به شکل فزایندهای در حال تبدیل شدن به بخشی از گفتگوهاست.
بانک جهانی محاسبه کرده است که کمبود آب در برخی کشورها، در حال کاستن از رشد اقتصادی به میزان بیش از ۳۰ درصد است.
برخی از کارشناسان، اندیشیدن درباره تاثیرات احتمالی این شرایط بر آن دسته از بخشهای اقتصادی را که به مصرف بالای آب وابسته است، آغاز کردهاند.
مانند همیشه، مهم خواهد بود که نگاه به این پیشبینیها، با مقداری احتیاط توام باشد.
با وجود این، شاخصهای پنجگانه فوق، بستر و زمینه مفیدی برای نگاهی اجمالی به آنچه ممکن است از نظر اقتصادی در ۲۰۲۰ در انتظار ما باشد، فراهم میآورد.