همه ما واژه دلشکستگی را شنیدهایم و میدانیم که با رنج بسیاری همراه است. طبق تحقیقات انجام شده، بسیاری از فشارهای روحی و روانی در ایجاد بیماریهای جسمی موثراند. اما آیا بیماری به نام دل شکستگی وجود دارد؟ آیا دلِ شکسته منجر به مرگ میشود؟
شاید عنوان چنین بیماری، جدید و عجیب بهنظر برسد اما مولوی در اولین داستان مثنوی، حکایت پادشاهی را روایت میکند که دختری را به دربار آورده و با او وصلت میکند اما پس از مدتی، زن بیمار شد و حکیمان از درمانش عاجز ماندند.
پادشاه، حکیم عارفی به بالینش آورد و نبضش را گرفت. حکیم با شدت ضربان قلب دختر، محل، منزل و نام عاشقش را پیدا کرد و از پادشاه خواست که او را رها کند تا دختر درمان گردد. در موردی دیگر، ابوعلی سینا نیز تنها با لمس نبض شاهزادهای بیمار، به دلشکستگی او پی برد و او را درمان نمود.
شرح سندرم قلب شکسته، گرچه در علوم قدیم آمده است اما به دلیل آنکه در سالهای اخیر توسط دانشمندی ژاپنی مطرح شده است، این سندرم به نام او استرس یا کاردیومیوپاتی Takotsubo نامیده میشود. فقط در سال ۲۰۱۰ سیصد مقاله علمی با کلید واژه سندرم قلب شکسته در مجلات معتبر علمی_پزشکی دنیا منتشر شده است.
ایجاد این سندرم در زنان بیشتر از مردان بوده که در نتیجه یک رویداد عاطفی استرسزا، درد شدید در قفسه سینه حس میگردد. این استرس میتواند از مرگ یک دوست، طلاق، فروپاشی یا جدایی فیزیکی، خیانت و یا حتی بعد از یک شوک خوب، مانند برنده شدن در قرعه کشی رخ دهد.
سندرم قلب شکسته ممکن است به عنوان یک حمله قلبی تشخیص داده شود زیرا علائم و نتایج آزمایش آنها مشابه هستند. در واقع، آزمایشات بالینی، تغییرات چشمگیری در ریتم قلب و خون را نشان میدهد اما بر خلاف حمله قلبی، هیچ شواهدی از انسداد شریان قلبی در سندرم قلب شکسته وجود ندارد.
خبر بد اینکه سندرم قلب شکسته حتی بهطور کوتاه مدت میتواند منجر به نارسایی شدید عضله قلب شود و خبر خوب اینکه سندرم قلب شکسته معمولاً قابل درمان است. اگر چه در مواردی میتواند کشنده باشد.
رایجترین علامت و نشانه سندرم قلب شکسته، آنژین صدری (درد قفسه سینه) و تنگی نفس است که بسیاری بدون هیچ سابقه بیماری قلبی آن را تجربه کردهاند.
آریتمی (ضربان قلب نامنظم)، شوک کاردیوژنیک یا قلبی نیز ممکن است با سندرم قلب شکسته رخ دهد. ” شوک کاردیوژنیک ” حالتی است که در آن قلب به طور ناگهانی نمیتواند به اندازه کافی برای رفع نیازهای بدن، خون پمپ کند؛ در نتیجه میتواند کشنده باشد.
برخی از علایم و نشانهها، سندرم قلب شکسته را از حمله قلبی متمایز میکند. در سندرم قلب شکسته، علایم به طور ناگهانی پس از استرس روحی یا جسمی شدید رخ میدهد. آزمایشات EKG و خون هیچ نشانهای از آسیب قلبی و انسداد در عروق کرونری نشان نمیدهد؛ گرچه ممکن است حرکات قلب غیر معمول بنظر برسند.
زمان بهبودی بیماری قلب شکسته سریع است و معمولاً در عرض چند روز یا هفته حاصل میشود. در مقایسه با بیماری قلب شکسته، زمان بهبودی حمله قلبی یک ماه است.
گرچه روند درمانی سندرم قلب شکسته مانند بیماریهای قلبی است اما با رجوع به گنجینه ارزشمند پزشکی ایران در مییابیم که درمان آن محبت است. شاید شاخه گلی مانع از شکستن قلبی شود و یا مرهم دل شکستهای باشد.
از محبت دردها صافی شود و ز محبت دردها شافی شود.
از محبت سقم صحت میشود و ز محبت قهر رحمت میشود
شایان ذکر است با اخذ بیمههای مرتبط از جمله بیمه بیماریهای سخت، میتوانیم آرامش خاطر و امنیت را برای خود و عزیزانمان فراهم آوریم. در هر سن و سال و با هر گونه توان مالی امکان گرفتن چنین بیمهای وجود دارد؛ البته جهت اطلاع از شرایط و قیمت مناسب، بهتر است به موقع اقدام کنیم.
پیشنهاد میکنیم با همکاران ما در شرکت بیمه رحیمیان، در زمینه بیمههای تکمیلی، بیماریهای سخت، ناتوانی جسمی و از کار افتادگی و مراقبت ویژه ، در زمان مناسب مشورت کنید.
اقتباس: با همکاری مشاور علمی، پزشکی شرکت Insufin بیمه خانم دکتر واحدی (ایمونولوژیست)
مطالب این مقالات صرفا در جهت اطلاع رسانی میباشد و به هیچ عنوان جایگزین مشاوره با متخصصین مربوطه نمی شود.