همانطور که جوامع در حال تغییر و تحول هستند، میزان شیوع و بروز بیماریها نیزدستخوش تغییرات شگرفی شده است. در این میان، گاهی اولویت رسیدگی و توجه به برخی بیماریها، اللخصوص واکسینه شدن نسبت به بعضی بیماریها کمرنگتر می شود.
در ۳ دهه گذشته، شایع ترین بیماری مقاربتی “سوزاک ” و یک دهه پیش ” عفونتهای کلامیدیایی ” بود. اما اکنون در بسیاری از نقاط دنیا،” زگیل تناسلی ” شایعترین بیماری مقاربتی به شمار میرود.
زگیل تناسلی، یک بیماری ویروسی است که راه انتقال آن از طریق جنسی میباشد که هر دو جنس را مبتلا میکند. نشانههای این بیماری ایجاد ضایعات پوستی برآمده توپر و کوچک در پوست یا مخاط ناحیه تناسلی میباشد که میتواند فاقد درد یا خارش باشد.
زگیلها می توانند از چند هفته تا چند ماه بعد از تماس با فرد آلوده ایجاد شوند. عامل ایجاد کننده ویروسی به نام ویروس پاپیلومای انسانی است که به نظر می رسد در ایجاد برخی بدخیمی ها نیز نقش دارد. ویروس این بیماری مشابه با زگیل معمولی است ولی در مقایسه با آن از قدرت انتقال بیشتری برخوردار است. ضایعات بیشتر در نواحی مرطوب ایجاد می شوند.
انتقال این بیماری از طریق تماس مستقیم با ناحیه تناسلی صورت می گیرد.
همانطور که گفته شد، این ویروس معمولاً از طریق ارتباط جنسی منطقل میشود ولی گاهی تماس با ترشحات تناسلی، لباس آلوده و همچنین از طریق مادر به نوزاد در هنگام تولد نیز امکان انتقال وجود دارد.
نکته مهم اینکه بیماری عفونی زگیل جنسی ممکن است مدت زمان طولانی را بصورت پنهان در بدن فرد بیمار زندگی کند ولی در طی این مدت بیمار بدون علامت نیز ناقل بیماری محسوب میشود. از آنجایی که زگيلها بسيار مسري هستند، ممكن است از يك قسمت از بدن (مثلاً دست) به ساير قسمتها سرايت كند.
مصطفی اقلیما، مددکار اجتماعی و رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی، در پاسخ به این سوال که چه بیماریهای مقاربتی به جز ایدز در حال حاضر در بین مردم رواج دارد گفت: بیماریهای عفونی وجود دارند که قابل درمان هستند و بیماریهایی مانند” سفلیس ” هم تقریبا ریشه کن شدهاند. اما بیماریای که امروز بسیار رواج پیدا کرده است و از ایدز هم خطرناکتر است، بیماری زگیل تناسلی است. در این بیماری زگیلهایی روی آلت تناسلی ایجاد میشود و در حین مقاربت جنسی بسرعت منتقل میشود.
این زگیلها سبب عفونت و سرطان شده و به سبب آن افراد مبتلا قادر به بچهدار شدن نیستند.
بیماری ذکر شده درمان سختی دارد و تنها راه مقابله با این بیماری پیشگیری است که آن هم فقط توسط واکسن انجام میشود. البته لازم به ذکر است که حتی یک عدد از این واکسن هم در ایران موجود نیست و افراد میبایست آن را از خارج از کشور تهیه کنند.
بعضی آقایان برای درمان این بیماری لیزر درمانی انجام میدهند اما فایدهای ندارد و پس از ۱۰ روز تا یک ماه دوباره بیماری باز میگردد. بعضی از متخصصین طب سنتی هم میگویند که شاید سه بار استفاده از داروی نظافت باعث درمان آن شود که این امر از لحاظ علمی ثابت نشده است.
تاکنون شاید حداقل یک میلیون نفر در ایران به این بیماری مبتلا شده باشند و این بیماری در آستانه اپیدمی شدن است.
اگر چه زگیلهای کوچک بدون درمان نیز پس از مدتی به صورت خود به خود از بین خواهند رفت اما از آنجا که این بیماری میتواند زمینهساز بدخیمی و سرطان باشد، میبایست در پی درمان آن بود.
باید توجه داشت که احتمال بازگشت بیماری نیز بسیار زیاد است. زگیل تناسلی ممکن است درمردان منجر به انسداد ادراری و یا در زنان موجب ایجاد سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان حفره دهانی و همچنین دستگاه تناسلی میباشد.
گرچه ما برای بیماریهایی خاص همچون زگیل تناسلی در حال حاضر بیمهای نداریم اما اثبات شده که پدید آمدن این بیماریها موجب ضعف سیستم دفاعی بدن و به دنبال آن ایجاد بیماریهایی مانند انواع سرطانها میشود.
پیشنهاد میکنیم در جهت حفظ زندگی بهتر، از بیمههایی نظیر بیمههای تکمیلی، بیماریهای سخت، ناتوانی جسمی و از کارافتادگی و مراقبت ویژه در زمان مناسب با توجه به سطح نیازتان اختیار کنید.