آلرژىهای تنفسی بیشتر در اوایل بهار و پاییز خود را نشان مىدهند. كسانى كه حساسیتهاى بهارى دارند، نسبت به گیاهان موجود در محل زندگى خود حساس هستند.
دانههای گرده گياهان و قارچها از عوامل حساسيتزايي هستند که سبب آلرژيهاي متعدد در بهار ميشوند. گردهها سلولهاى نر در گلهاى گیاهان هستند. این گردهها توسط زنبورها، سایر حشرات و وزش باد جابجا میشوند.
با توجه به منطقهای که شما در آن زندگي ميکنيد، فصل گردهافشاني ميتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، هر چه به طرف قطب شمال برويم، فصل گردهافشاني ديرتر و در بعضي مناطق گردهافشاني درختان زودتر از ساير گياهان آغاز ميشود.
گردهافشاني گیاهان از اواسط زمستان تا اواسط بهار، بسته به اينکه در چه منطقهاي واقع شدهاند، شروع ميشود. علفها پس از درختان گرده افشاني خود را شروع ميکنند و تا اواسط تابستان ادامه ميدهند. علفهاي هرز نيز اغلب در اواخر تابستان و اوايل پاييز گردهافشاني ميکنند. وضعيت هوا بر ميزان بروز علايم زکام بهاره تاثیر مستقيم دارد.
مشروط به اينکه دانههاي گرده و قارچهاي محل جديد اقامت با محل قبلي تفاوت داشته باشد، تغيير محل زندگي ممکن است زکام بهاره را بهبود بخشد. البته بعضي از قارچها و دانههاي گرده بهويژه علفها، در مناطق گوناگون وجود دارند و ايجاد آلرژي ميکنند. غير از اين، بسياري از بيماران ممکن است پس از يکي دو سال اقامت در منطقه جديد، باز نسبت به مواد حساسيتزايي که از راه هوا منتشر ميشود، آلرژي پيدا کنند.
۱- هنگامي که ميزان گرده گياهان در هوا زياد است (اغلب در بعدازظهرهاي خشک و خنک)، از منزل خارج نشويد. معمولاً ميزان اين گردهها در هواي سرد و مرطوب و بعد از باران کاهش مييابد.
۲- هنگام راه رفتن بر روي چمنزار و انبوه برگهاي ريخته شده از درختان به صورتتان ماسک بزنيد، زيرا در اين حالت، گرده گياهان و اسپور قارچها در هوا زياد هستند.
۳- هنگام رانندگي، تهويه ماشين را روشن کنيد تا مانع از ورود هواي بيرون به داخل ماشين که مملو از مواد آلرژي زاست گردد. همچنین در مواقعي که اطراف شهر هستيد، پنجرههاي ماشين را ببنديد.
۴- اگر نسبت به حيوانات آلرژي داريد، آنها را داخل اتاق نياوريد و هنگام دست زدن به آنها ماسک بزنيد. در صورت امکان حيواني در منزل نگه نداريد.
۵- اگر نسبت به گرد و غبار حساسيت داريد، کف اتاقها را با جاروبرقيهای فیلتردار جارو بزنيد و با دستمال مرطوب، گرد و خاک وسايل را پاک کنيد. بطور منظم فيلترهاي تهويه هوا و گرما را عوض کنيد.
۶- شبها پنجرهها را ببندید و از دستگاه تهويهاي که هوا را تصفيه، خنک و خشک ميکند استفاده کنید. فعاليت بدني را در ساعات اول صبح (ساعت ۸ تا ۱۰ صبح) و ساعات عصر به حداقل برسانید، چون تراکم دانههاي گرده گياهان در اين زمان به اوج خود مي رسد.
7- در زمان اوج فصل گردهافشاني به مناطقي مانند ساحل دريا که هواي آن دانههاي گرده کمتري دارد، سفر کنید.
۸- از درو کردن علوفه، چيدن چمن و وجين کردن علفهاي هرز خودداري کنید و به علفهاي تازه چيده شده نزديک نشوید. برگهاي گياهان و درختان را تکان ندهید، زيرا آنها هم قارچها را در هوا پراکنده ميکنند. پارچه و لباس را براي خشک شدن بيرون از خانه آويزان نکنید، چون دانههاي گرده و قارچها روي آنها جمع ميشود. گياهان زينتي را داخل منزل پرورش ندهید، چون امکان رشد قارچها را در محيط فراهم ميکنند.
۹- داروهايي را که پزشک تجويز کرده طبق دستور مصرف کنید.
۱۰- پس از پایان كار روزانه بدن (خصوصا موها) و لباسهایتان را بشویید تا امكان حضور گردههاى حساسیت زا درمحل خواب و زندگیتان به حداقل برسد.
11- اگر در اثر حساسیت چشمان شما متورم و قرمز شدهاند كمپرس آب سرد برروى چشمها مىتواند میزان تورم را كم كند. مالیدن چشمها نه تنها مشكلى را حل نمىكند بلكه با آزادسازى تركیبات بیشتر باعث افزایش خارش مىشود.
شایان ذکر است با اخذ بیمههای مرتبط از جمله بیمه بیماریهای سخت، آرامش خاطر و امنیت را برای خود و عزیزانمان فراهم آوریم. در هر سن و سال و با هر گونه توان مالی امکان گرفتن چنین بیمهای وجود دارد. بهتر است جهت واجد شرایط بودن و قیمت مناسب برای اخذ بیمه به موقع اقدام کنیم.
پیشنهاد میکنیم درباره این موضوع، با ما در زمینه بیمههای تکمیلی، بیماریهای سخت، ناتوانی جسمی و از کار افتادگی و مراقبت ویژه در زمان مناسب مشورت کنید.
اقتباس: با همکاری مشاور علمی پزشکی شرکت بیمه خانم دکتر واحدی (ایمونولوژیست)
مطالب این مقالات صرفاً در جهت اطلاع رسانی میباشد و به هیچ عنوان جایگزین مشاوره با متخصصین مربوطه نمیشود.