شايد در بسياری از جوامع، پرداختن به موضوع سلامت جنسی برای افراد مبتلا به سرطان، چندان اولويت تلقی نشود اما نبايد فراموش کرد علاوه بر افزايش بروز سرطان در جهان (يعنی موارد جديد بيماری)، کاهش مرگ و مير ناشی از سرطان (که البته سهم عمده آن مربوط به کشورهای توسعه يافته است) و امکان بالقوه درمان نسبتا قطعی برخی سرطانها، موضوع سلامت جنسی در اين بيماران را به يک موضوع مرتبط با سلامت همگانی تبديل کرده است.
احتمال درگيری با سرطان در طول عمر، برای مردان 46 درصد و برای زنان 38 درصد است. از طرفی در اقدامهای درمانی برای اين بيماران اغلب افزودن بر طول عمر بيش از هرچيزی مورد تاکيد بوده است در حالی که سرطان، علاوه بر کميت، بر کيفيت زندگی و جايگاه خانوادگی و اجتماعی فرد نيز تاثير می گذارد، بهويژه بيماران جوانتر، چون با تغيير جدی در سبک زندگی و فعاليتهای روزمره Life Style مواجه می شوند، مشکلات بيشتری را تجربه می کنند و خوشبختانه به مشاوره هم بهتر جواب می دهند.
علاوه بر بيماری، عوارض درمانهای متداول برای سرطان نيز بر عملکرد روابط زناشويی افراد تاثير می گذارد. براستی در انتخاب مشاوره های درمانی بايد در مورد حفظ يا برقراری مجدد صميميت و رابطه زناشويی رضايتبخش، حساس بود. وقتي يکی از همسران دچار سرطان می شود، حفظ اين جنبه از زندگی از لحاظ هيجانی، عاطفی و همچنين فيزيکی بسيار با اهميت است.
هر دو طرف رابطه، بايد توجيه شوند که روابط زناشويی تنها محدود به انجام نزديکی نيست بلکه به همه احساسات و نحوه بيان هيجانات جنسی هم مربوط می شود. زوج بايد مشاوره دريافت کنند که کماکان می توانند از روابط عاطفی و فيزيکی لذت ببرند و البته لازم است حتی با کمی خلاقيت و نوآوری، تعامل جنسی خود را ارتقا بخشند و به جای محدوديتها، بر توانمندی های حفظ شده تمرکز کنند و به تقويت اعتماد به نفس خود بپردازند اما متاسفانه همانطور که اغلب اين بيماران به ملاحظات سلامت روانی خود کمتوجه هستند درخصوص سلامت جنسی خود نيز معمولا به دنبال دريافت کمک نيستند.
مطالعات نشان ميدهند 7 درصد از زنان مبتلا به سرطان سینه به دنبال حل مشکلات جنسی خود رفتهاند، در حالي که 42 درصد از آنها به رغم تمايل به دريافت مشاوره نتوانستند يا نميدانستند که بايد به کجا مراجعه کنند. اين تمايل در گروه سني 18 تا 47 سال بيشتر بوده است.
سرطان در زنان به دلايل گوناگون از جمله دلايل جسمی مثل تغيير در آناتومی و شکل ظاهری بدن و همچنين تغيير کارکرد در فيزيولوژی طبيعی بدن، دلايل روانشناختی و شرايطی مانند اضطراب، خشم، افسردگی و دلايل اجتماعی مثل تغيير در جايگاه و نقشهای خانوادگی و کاری در جامعه می تواند زندگی جنسی فرد را تحت تاثير قرار دهد.
احساس تهوع و همچنين خستگی از عوارض شايع درمانهاست که می تواند بر عملکرد جنسی افراد تاثير منفی بگذارد. تغييرات آناتوميک مثلا به دنبال جراحی پستان يا ريزش مو و … می تواند با آسيب به تصوير بدنی فرد از اعتماد به نفس او بکاهد. به ويژه اگر توجه داشته باشيم عضوی مثل پستان به نوعی با هويت و احساس زنانگی فرد در ارتباط است.
در برخی بيماران دچار سرطان سینه، پزشکان ناچار هستند دسترسی بافتهای بدن به هورمون استروژن را تا حد ممکن محدود کنند. اين موضوع می تواند روی عملکرد جنسی شان تاثير بگذارد ولی اين مشکلات اغلب قابلکنترل هستند. برخلاف برخی باورهای نادرست، داشتن روابط جنسی در اين بيماران به هيچوجه سطح استروژن را بالا نمی برد و کاملا بی خطر است.
پیشنهاد بیمه های سلامتی نظیر تکمیلی ( دارو، دندان، فیزیوتراپی، ماساژتراپی و ….) بیماری های سخت، ناتوانی جسمی و از کارافتادگی و مراقبت ویژه می تواند سطح و نوع زندگی Life style افراد را در زمان نیاز محفوظ بدارد.
از خوانندگان و علاقمندان دعوت به عمل می آوریم که تجربه های خوب و بد خود را پیرامون بیمه با ما در میان بگذارند. مطالب این مقالات صرفن در جهت اطلاع رسانی میباشد و به هیچ عنوان جایگزین مشاوره با متخصصین مربوطه نمیشود.
شماره تماس شرکت 9053700011 جوابگوی سوالات شما عزیزان میباشد. محمد رحیمیان کارشناس ارشد بیمه و سرمایه گذاری و عضو رسمی مشاوران متخصص بیمه و امور مالی کانادا به شماره ثبت 2065817 است.